ORGANISK ANTIFROSTVÄTSKA

På allmän efterfrågan lanserar vi nu grönfärgad VAKE organisk antifrostvätska.  Vi är nu inne på tredje säsongen och många har valt att gå över till vår antifrostvätska istället för glykol. Färg efterfrågades redan första året men då vi inte hade något bra färgmedel som var organiskt så var den fortsatt transparent även andra säsongen. Viktor Eriksson som är upphovsmannen säger ”Vi ville inte göra en ekologisk produkt och sen hälla i karamellfärg producerad på kemikalier. Även med en sån liten andel att det knappt märks vill vi kunna se kunderna i ögonen och vara helt ärliga när vi säger att det är ENDAST innehåll från organiska råvaror i vår vätska.” Efter mycket testande har vi nu valt klorofyll som färgämne och grönare än så kan det knappast bli.

Eftersom det inte finns någon form av glykol i vår antifrostvätska kan inte heller frätande syra bildas. I en glykol tillsätter man inhibitorer för att stoppa bildandet av syra men när vätska blir gammal så förbrukas inhibitorerna. De flesta vet hur dåliga packningarna blir i en toalett om man häller glykol i den. Vår antifrostvätska kommer aldrig bilda någon syra, tvärtom så fungerar den smörjande och skyddande för packningar och pumpar.

Vår antifrostvätska har blivit mycket populär bland branschproffs och den används med fördel där återvinning av vätska är svår. Avlopp, tankar, toalett, vattenburna värmesystem.

Vid användning i icke-cirkulerande system så skyddar VAKE Antifrostvätska expansionsfri ner till -70oC vid 50/50 blandning och skyddar därför mot frostsprängning.

VAKE Organisk Antifrostvätska är producerad av biologisk råvara under farmaceutisk kontroll för mattillsatser. Är till skillnad från så kallad ”Miljö”-glykol helt säker för människor, djur och natur.

Nytt för i år är också att vi erbjuder färdigblandad antifrostvätska.

Viktor Eriksson upphovsmannen bakom VAKE Strömbildare och VAKE Antifrostvätska säger;  Jag har förmånen att tillbringa stora delar av den Svenska sommaren på både väst och ostkusten. De senaste åren har jag blivit orolig för Östersjön. Man läser om bottendöd och övergödning men vad som verkligen skrämmer mig är att man kan se att sjögräs och tång mår riktigt dåligt. När jag var barn så var tången kraftfull och man kunde ”knäppa” blåsorna, sjögräset hade en skarp grön färg och var frodigt. Nu är allt trött och blekt.

Det är bråttom att göra något och alla bör dra sitt strå till stacken. SPECIELLT om man äger en båt, husbil eller fritidshus och vill njuta av sjö och natur.  

Historien om VAKE Antifrostvätska började med VAKE Strömbildare som håller isfritt runt båt och brygga. När vi har träffat kunder har det vart tydligt hur mycket Glykol som används vid vinterkonservering. Här väcktes en tanke om att ta fram ett miljövänligt alternativ. Vad kanske inte alla vet är att vanlig Glykol är otroligt giftigt, sjukvårdsupplysningen rekommenderar sjukhusbesök efter bara ett slick utav ett barn. Husdjur är ett ännu större problem då Glykol smakar sött, du kan föreställa dig resten.  Tänk då sedan vad som händer med djur och natur när Glykolen till våren hamnar i naturen. 

Redan tidigare har det även funnits Propylenglykol (även kallad miljöglykol) som visserligen är ett bättre alternativ. Det är en kemikalie och har i olika rapporter misstänkta problem. Till exempel katter har bevisats ta skada av propylenglykol. Ordet propylenglykol är ofta förpassat till en innehållsförteckning på baksidan och ordet MILJÖ är tydligt på framsidan. Vilket vi inte tycker är helt rättvisande.

Vi har hela tiden jobbat med fokus på Pris och Funktion. Det ska inte kosta extra eller innebära problem att göra en extra insats för naturen! Vi är därför stolta att äntligen kunna presentera VAKE Organisk Antifrostvätska. Den kommer från plantråvara och har samma eller i vissa fall bättre egenskaper än olika glykoler. Framförallt så har den samma låga pris som den billiga, giftiga glykolen. Vi hoppas därför att den blir det självklara valet för all vinterkonservering av motorer, toaletter, tankar och avlopp.